De tulpenroute in de Noordoostpolder van Flevoland

noordoostpolder flevoland tulpenroute

Hoewel ik bij voorkeur op reis ga naar verre bestemmingen maak ik zo nu en dan ook uitstapjes in en rondom Nederland. Eén van de uitstapjes die ik echt een aanrader vind is het bekijken van de bloeiende tulpenvelden. Zo bracht ik 2017 een bezoek aan de Keukenhof  en besloot ik in 2018 de tulpenroute in de Noordoostpolder (Flevoland) te rijden. Gek toch dat mensen van over de hele wereld naar Nederland komen om onze tulpenvelden te bewonderen, en ik deze eigenlijk tot voor kort zelf niet had gezien?

Noordoostpolder

Omdat ik de Keukenhof als erg toeristisch en druk had ervaren wilde ik dit jaar naar een minder druk bezocht gebied met zo groot mogelijke tulpenvelden. Na wat online research gedaan te hebben kwam ik uit bij de tulpenroute van de Noordoostpolder. Met 120km is dit de langste tulpenroute van Nederland.

**Update 2021: Het tulpenfestival is dit jaar van 16 april t/m 9 mei. Voor meer informatie kijk je op www.tulpenfestival.nl.**

De tulpenroute

(indien onderstaande kaart niet direct de route weergeeft moet je even inzoomen op Nederland)

Tulpenfestival langs de tulpenroute

De dag waarop ik de tulpenroute bezocht was het niet alleen heerlijk weer maar vond ook het tulpenfestival plaats. Dit betekende dat er op verschillende plekken langs de route activiteiten plaatsvonden. Zo was er een plek waar je tulpen kon plukken en kon je op diverse plekken meer informatie over tulpen krijgen. Overigens kun je de tulpenroute niet alleen per auto rijden maar zijn er ook wandel- en fietsroutes. Zelf reed ik de route per auto, startend bij Emmeloord en vanaf daar naar onder andere Espel en Creil. Nog voordat de route startte waren er vanuit de auto al vele kleurrijke tulpenvelden te zien. Zeker in combinatie met de windmolens langs het IJsselmeer is dit een bijzonder mooi plaatje.

tulpenroute noordoostpolder flevoland
noordoostpolder flevoland tulpenroute lila

Tip: vanuit de auto zie je soms maar een strookje gekleurde bloemen op de velden. Hoewel het vanaf de weg gezien soms maar een klein veld lijkt is het vaak wel de moeite om er naartoe te rijden. Doordat Nederland zo plat is kun je vanaf de weg niet altijd zien dat er nog héél veel gekleurde stroken met bloemen achter zitten.


noordoostpolder flevoland tulpenroute tulpenfestival

tulpenroute noordoostpolder flevoland

Rustige route

Het voordeel van de grootte van deze tulpenroute is dat het nergens écht druk is. Door middel van borden worden alle bezoekers dezelfde richting op geleid waardoor je weinig tegenliggers hebt. Daarnaast kun je de tulpenroute op meerdere punten beginnen waardoor de bezoekers zich goed over de route verspreiden. Omdat ik vanuit Utrecht pas eind van de ochtend op de route arriveerde, veel foto’s maakte en ook met een drone ging vliegen kon ik helaas niet de volledige route rijden. Maar omdat er onderweg meer dan genoeg moois te zien was, was dat geen probleem.

noordoostpolder tulpenroute flevoland rode tulpen
noordoostpolder flevoland tulpenroute rood geel

Urk

Een aanrader is om je bezoek aan de Noordoostpolder te combineren met een stop aan Urk. Urk is een klein vissersdorp met een gezellige haven. Vlakbij de haven zijn verschillende restaurants waar je kunt lunchen of dineren met uitzicht op het IJsselmeer. Sowieso zal je, als je net als ik uit de randstad komt, niet alleen genieten van het rijden langs de kleurrijke tulpenvelden maar ook van het rijden door de pittoreske dorpjes. Eigenlijk is het gewoon een dagje vakantie in eigen land!

tulpenroute noordoostpolder flevoland
Zwitserland Interlaken 2 1

9 gedachten over “De tulpenroute in de Noordoostpolder van Flevoland

    1. Oh dat is inderdaad een groot voordeel! Ik vond Urk ook heel erg leuk, heerlijk aan het water op het terras gezeten!

  1. Zalig!! Ik had geen idee dat er ook een tulpenroute bestond. Lijkt me een superfijn alternatief voor Keukenhof. Dankjewel voor de leuke tip en het kaartje met de route!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.