Wandelen naar Pico do Arieiro en Pico Ruivo

Wandelen-naar-Pico-do-Arieiro-en-Pico-Ruivo

Als er een plek op Madeira is die indruk op mij heeft gemaakt, dan is het Pico do Arieiro wel. Of eigenlijk zijn het twee plekken: Pico do Arieiro en Pico Ruivo. Deze imposante bergtoppen zijn namelijk met elkaar verbonden door een zware, maar ontzettend mooie wandelroute die je van de ene bergtop naar de andere bergtop brengt.

Onderweg wisselen groene bergen, kleurrijke paarse, gele en witte bloemen en roodachtige rotsen elkaar af. Adembenemende uitzichten over Madeira zijn hier dus gegarandeerd!

In dit artikel lees je alles over de twee bergtoppen zoals hoe je er komt, waar de wandelroutes beginnen en welke routes je eventueel kunt combineren. Spoiler: je kunt wandelen naar Pico do Arieiro en Pico Ruivo zónder de zware hike tussen de twee bergen in te doen. Lees gauw verder voor meer informatie!

Pico do Arieiro

Pico do Arieiro is misschien niet de hoogste bergtop van Madeira, ik vind het wel de mooiste. De berg is 1.818 meter hoog en biedt spectaculaire uitzichten over het eiland. Op heldere dagen kun je zelfs het eiland Porto Santo zien liggen.

Leestip: tips en bezienswaardigheden voor Madeira

Wandelen naar Pico do Arieiro en Pico Ruivo

Hoe kom je bij Pico do Arieiro vanuit Funchal?

Pico do Arieiro is goed bereikbaar vanuit Funchal. Om er te komen heb je een aantal opties:

  • Neem een taxi (30 a 40 euro enkele reis).
  • Rij zelf met een huurauto naar Pico do Arieiro. Op deze manier heb je de vrijheid om zelf te bepalen hoe laat je er wilt zijn. De rit vanuit Funchal duurt ongeveer 40 minuten. Hou er rekening mee dat je onderweg veel hoogtemeters maakt en door haarspeldbochten rijdt. Een huurauto met een krachtige motor is hier geen overbodige luxe. Wil je de hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo doen? Dan moet je dezelfde route terug lopen om je auto op te halen.
  • Boek een transfer die je ’s ochtends naar Pico do Arieiro brengt en ’s middags bij Pico Ruivo (parkeerplaats bij Achada do Teixeira) ophaalt. Bij deze optie wandel je dus van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo.
  • Boek een tour waarbij vervoer naar en van Pico do Arieiro inbegrepen is.

Parking

Parkeren bij Pico do Arieiro kan gratis op de parkeerplaats Parque de Estacionamento Pico do Areeiro. Hou er rekening mee dat de parking al vroeg druk is vanwege wandelaars die de zonsopgang willen zien of hun hike naar Pico Ruivo vroeg willen starten. Ik kwam zelf rond 06.45 aan en toen stond de parkeerplaats al vol. Officieel mag je auto hier trouwens maar 1 uur staan, ik durf niet te zeggen of dat wordt gecontroleerd. Parkeren op eigen risico dus :).

Als de parkeerplaats vol staat kun je langs de weg en in de berm parkeren of uitwijken naar een parkeerplaats die eerder op de route ligt. Dit betekent wel dat je verder moet lopen. Op tijd komen is dus aanbevolen.

Café

Direct achter de parking van Pico do Arieiro bevindt zich Cafeteria Pico Areiro. Je kunt hier terecht voor iets te eten, drinken en voor het kopen van souvenirs. Ook zijn er toiletten waar je tegen betaling (€0,50) gebruik van kunt maken.

Wat is de beste tijd voor Pico do Arieiro?

Pico do Arieiro is het hele jaar door te bezoeken. Als de weg of een van de wandelroutes zijn afgesloten dan lees je dat hier.

Lees ook: Dolfijnen en walvissen spotten op Madeira

Pico do Arieiro zonsopgang

De zonsopgang is het mooiste moment om Pico do Arieiro te bezoeken. Met een beetje geluk ligt er een prachtig wolkendek boven de bergen en zie je de eerste zonnestralen de lucht en wolken goudgeel kleuren. Ik vond het echt een magisch gezicht!

Helaas is zonsopgang ook het meest populaire moment om Pico do Arieiro te bezoeken. Zorg dus dat je er een half uur van te voren bent om een goed plekje te vinden. Op deze website vind je de tijden waarop de zon opkomt.

Zonsopgang op Pico do Arieiro

Weer en webcam

Het weer en klimaat op Madeira, en dus ook op Pico do Arieiro, is moeilijk te voorspellen. Wanneer in Funchal de zon schijnt, kan het in het binnenland bewolkt en regenachtig zijn. Het loont dan ook om vooraf even op de webcam van Pico do Arieiro te kijken.

Ga je met zonsopgang? Dan zal je het erop moeten gokken, want als je zo vroeg vertrekt is de webcam nog donker.

Pico Ruivo

Pico Ruivo is de hoogste bergtop van Madeira en is 1862 meter hoog. Aangezien dit de hoogste berg is kun je bij mooi weer over heel het eiland uitkijken. Pico Ruivo is dan ook een populaire spot voor wandelaars.

Pico Ruivo

Leestip: Dit zijn de beste boutique hotels in Funchal

Hoe kom je bij Pico Ruivo vanuit Funchal?

Pico Ruivo is het beste per auto of taxi bereikbaar vanuit Funchal. Het is ongeveer 1 uur rijden. Een andere optie is het boeken van deze tour waarbij je met een gids in het donker naar Pico Ruivo loopt en daar de zonsopgang bekijkt.

Parking

Parkeren kan gratis op de parkeerplaats bij Achada do Teixeira. Om 7 uur stond er nog bijna niemand, maar op de terugweg stond het bijna vol.

Pico Ruivo parking

Café

Direct achter de parking van Achada do Teixeira zit het Mountain Spot Café. Dit is een verrassend leuk café waar je lekker kunt eten en drinken met mooi uitzicht. Ook zijn er toiletten waar je tegen betaling (€0,50) gebruik van kunt maken.

Wat is de beste tijd voor Pico Ruivo?

Pico Ruivo is het hele jaar door te bezoeken. Als de weg of een van de wandelroutes zijn afgesloten dan lees je dat hier.

Pico do Arieiro en Pico Ruivo wandelroutes

Er zijn een aantal mogelijkheden om bij Pico do Arieiro en Pico Ruivo te wandelen. Afhankelijk van je conditie en hoeveel tijd je aan de hike wilt besteden kun je kiezen uit een van onderstaande opties.

PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo (en weer terug)

De PR1 is de bekendste wandeling op Madeira. Je start de wandeling op Pico do Arieiro en wandelt naar de hoogste top van Pico Ruivo en vanaf daar dezelfde route terug. De wandeling begint vooral met dalingen wat betekent dat je op de terugweg flink omhoog moet lopen.

Aantal kilometer: 13 km
Aantal uur: 7 tot 9 uur (afhankelijk van je tempo en aantal pauzes)
Moeilijkheidsgraad:
 zwaar

Pico do Arieiro naar Pico Ruivo en Achada Do Teixeira

Bij deze wandeling volg je de route naar Pico Ruivo en neem je op de terugweg de afslag naar PR1.2 Achada do Teixeira. Dit is de parkeerplaats waar de Pico transfers de wandelaars ophalen. De wandeling vanaf Pico Ruivo naar deze parkeerplaats gaat vooral omlaag. Dit maakt deze wandeling makkelijker dan de volledige hike waarbij je terug loopt naar Pico do Arieiro.

Aantal kilometer: 8,5 km
Aantal uur: 6 uur (afhankelijk van je tempo en aantal pauzes)
Moeilijkheidsgraad:
 gemiddeld tot zwaar

Pico do Arieiro PR1 en Pico Ruivo PR1.2 in twee aparte wandelingen

Dit is de beste optie als niet 6 uur (of nog langer) wilt wandelen naar Pico do Arieiro en Pico Ruivo, maar wel allebei de bergtoppen wilt zien. Je plant namelijk voor beide bergtoppen een aparte wandeling in en vertrekt vanaf een ander punt. Ik heb zelf voor deze manier gekozen omdat ik de volledige hike te lang vond en een transfer niet fijn vond omdat je dan “op de tijd” loopt. Terwijl ik juist op mijn eigen tempo wil lopen om te genieten van het uitzicht én omdat ik onderweg heel veel foto’s maak.

PR1

Ik ben dus naar Pico do Arieiro gegaan om het eerste gedeelte van de PR1 te lopen. Om 7 uur startte ik bij Miradouro do Juncal. Dit is een goed en populair uitzichtpunt om de zonsopgang te bewonderen. Aangezien dit punt vlakbij de parkeerplaats ligt komen hier ook veel toeristen die alleen even een foto maken en daarna weer vertrekken.

Hierna ben ik doorgelopen naar Miradouro do Ninho da Manta en Pedra Rija. Vanaf Miradouro do Ninho da Manta heb je een prachtig uitzicht richting het oosten. Dit maakt het ook een goede spot voor zonsopgang. Het volgende uitzichtpunt op de route is Pedra Rija, ook wel de “stairway” van Madeira genoemd. Dit is een waanzinnig mooi stuk waar je over een trap op een smalle strook rotsen loopt. Het is lastig te omschrijven hoe mooi het hier is, maar hopelijk geeft onderstaande foto een goed beeld.

Pico do Arieiro wandeling
Pedra Rija stairway op Madeira

Vanaf Pedra Rija ben ik weer teruggelopen, maar uiteraard kun je er zelf voor kiezen tot hoe ver je de route loopt. De terugweg is wel grotendeels omhoog en dus een stuk zwaarder dan de heenweg.

Aantal kilometer: 3,4 km
Aantal uur: 2 a 3 uur
Moeilijkheidsgraad:
 gemiddeld

PR1.2

De wandeling naar Pico Ruivo heb ik op een andere dag gedaan. Om 7 uur startte ik de wandeling vanaf de parkeerplaats Achada do Teixeira. Deze parkeerplaats is alleen met een taxi of huurauto te bereiken. In diverse online artikelen staat dat het laatste deel van de weg onverhard is, maar dat was tijdens mijn bezoek (juli 2023) niet meer zo. Alles was netjes geasfalteerd.

Pico Ruivo

De route naar Pico Ruivo is ongeveer 2,8 km lang en loopt redelijk geleidelijk omhoog waarbij het laatste stuk het meest steil is. De route staat duidelijk aangegeven met borden. Op ongeveer 3/4 van de route kom je langs een restaurant met toilet en terras. Hou er rekening mee dat deze om 7 uur nog niet open is.

De heenweg loopt voornamelijk richting het westen, wat betekent dat je ’s ochtends vroeg met de zon in je rug loopt. Voor het spotten van de zonsopgang is dit dus niet de beste plek, maar doordat bijna iedereen zich rond zonsopgang bij Pico do Arieiro verzameld was het hier tijdens mijn hike wel heerlijk rustig.

Onderweg geniet je van mooie uitzichten over de bergen en zie je Pico do Arieiro en het observatiecentrum in de verte liggen. Eenmaal op de top is er een steen waar je op kunt uitrusten en zijn er twee balkons waar je over de omgeving uit kunt kijken. Persoonlijk vond ik Pico do Arieiro mooier en indrukwekkender, maar als je tijd hebt zou ik deze wandeling naar Pico Ruivo ook doen omdat ze allebei anders zijn.

Aantal kilometer: 5,6 km
Aantal uur: 3 a 4 uur
Moeilijkheidsgraad:
 makkelijk tot gemiddeld

Top van Pico Ruivo
Plan je reis naar Madeira
– Zoek & boek goedkope vliegtickets naar Madeira via Transavia
– Bekijk alle hotels op Madeira of boek mijn hoteltip Adults Only Allegro Madeira
– Huur een auto via Sunny Cars of Alamo
Leuke tips voor op reis:
– 35x handige vakantiespullen
– Raak je bagage niet meer kwijt met deze SmartTag
– Dit zijn de leukste stedentrips binnen Europa

*Deze blog bevat affiliatelinks. Doe je een bestelling via één van de links in dit artikel? Dan ontvang ik daar een kleine commissie voor. Dit kost jou niets extra’s en helpt mij om deze website live te kunnen houden en jou te (blijven) voorzien van gratis reistips & inspiratie. Win-win dus! Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.