Backpack of koffer: de verschillen en voordelen

backpack

Bij elke nieuwe reis is het weer een dilemma: hoe neem ik mijn bagage mee? Kies ik voor een ruime, comfortabele koffer? Een lichte flexibele backpack? Of toch alleen handbagage?

Tuurlijk, een koffer is praktisch omdat je er over het algemeen de meeste bagage in kwijt kunt. Alleen als je bijvoorbeeld een actieve rondreis gaat maken zul je er snel genoeg achter komen dat die kofferwieltjes het op grind of kinderkopjes niet zo goed doen. En een koffer van 30 kilo optillen omdat er geen lift is, is best zwaar! Beide hebben zo hun voor- en nadelen.

Zelf heb ik zowel een koffer (SuitSuit) als een backpack (The North Face). Afhankelijk van de reis die ik ga maken beslis ik welke van de twee meegaat.  Als ik op één plek blijf kies ik bijna altijd voor een koffer. Bij een korte stedentrip is dit er een op handbagage formaat en bij een reis van 1 a 2 weken een grote koffer. Als ik ga rondreizen neem ik meestal een backpack mee omdat deze meer flexibiliteit geeft en ik geen risico op bijvoorbeeld kapotte wielen wil lopen.

Ben jij nog aan het twijfelen of je een backpack of koffer mee zal nemen? Hieronder heb ik de voordelen en verschillen van beide op een rijtje gezet!


backpack of kofferVoordelen van een backpack

Traplopen

Ga je naar een bestemming waar geen of nauwelijks liften of roltrappen aanwezig zijn? Dan is een backpack erg fijn. Een koffer van 30 kilo til je namelijk niet makkelijk op, maar met een backpack op je rug loopt het een stuk makkelijker.

Veel wandelen

Verwacht je veel met je bagage te moeten wandelen? Bijvoorbeeld van trein- of busstations naar je accommodatie? Dan is een backpack ideaal. Je hebt dan geen last van de in het buitenland vaak slechte wegen waarop de wieltjes van je koffer niet goed rollen. Daarnaast heb je je handen vrij wat prettig is om bijvoorbeeld een routekaart vast te houden.

Strand

Ga je naar het strand? Dan is de keus makkelijk. Een koffer rolt immers niet door het zand en een backpack draag je op je rug.

Natuur

Als je de natuur in gaat is een backpack ideaal. Je kunt je makkelijk verplaatsen en je extra paar wandelschoenen of natte handdoek kun je makkelijk aan de buitenkant van je backpack bevestigen.

Licht reizen

Wil je niet teveel kilo’s mee? Een koffer stop je al snel vol wat betekent dat je al gauw aan de 25 kilo zit. In een backpack kun je niet al te veel kwijt, een goede oplossing dus als je licht wilt reizen.

Slapen in een hostel

In een hostel is de ruimte op je kamer vaak beperkt. Daarnaast is de kans groot dat je in een stapelbed slaapt. Ga er dus maar vanuit dat er geen of weinig ruimte is om je koffer op te bergen of te openen. Een backpack leg je makkelijk in een hoekje, in een locker of op je bed.

Reizen met het openbaar vervoer

Reis je veel met het openbaar vervoer zoals een trein of bus? Dan is een backpack wel zo prettig. Deze is een stuk minder zwaar en plaats je daardoor eenvoudig in een bagagerek boven je. Daarnaast is een backpack ook prettig bij het in- en uitstappen. Je hebt dan ook je handen vrij.

Conclusie

Een backpack is ideaal voor degene die zich veel gaat verplaatsen of langer op reis gaat. Met een backpack stap je makkelijker in een bus, trein of boot en een backpack leg je makkelijker op het bovenste stapelbed in een hostel. Daarnaast is een backpack zeer geschikt als je je bijvoorbeeld door de natuur gaat verplaatsen. 


koffer

Voordelen van een koffer

Georganiseerd reizen

Wil je je spullen goed georganiseerd houden? Dan is een koffer prettig. Je kunt alles hier nét even wat netter in opbergen. Voor de ultieme opgeruimde koffer gebruik je packing cubes.

Voorkomen van rugklachten

Hoe fijn en flexibel een backpack ook is, je draagt toch aardig wat kilo’s op je rug! Als je gevoelig bent voor rugklachten kies je dus liever een koffer.

Warm

Ga je naar een warm land? Dan is het dragen van een backpack niet altijd prettig. Het sjouwen met al die kilo’s op je rug kost een hoop energie en je backpack plakt al gauw tegen je rug.

Kledingkeuze

Wil je op reis regelmatig van outfit wisselen? Of neem je zakelijke kleding zoals een pak mee? In een koffer kun je meer kleding kwijt en daarnaast blijft het netter opgevouwen.

Breekbare bagage

Neem je spullen mee die breekbaar zijn? Een (harde) koffer is steviger waardoor je spullen veel beter beschermd zijn.

Slapen in een hotel

In een hotel heb je meer ruimte en kun je je koffer open neerleggen. Ideaal om makkelijk bij je spullen te komen.

Zwaarder reizen

In een koffer kun je meer kilo’s kwijt en door de wieltjes neem je deze makkelijker mee. Zorg er wel altijd voor dat je een goede koopt. Door de ruwe behandeling op de luchthavens en slechte wegen waar de wieltjes soms over moeten rijden heeft je koffer het zwaar te verduren. Een kwaliteitskoffer waar garantie op zit is dus geen overbodige luxe.

Autoreizen

Reis je met de auto? Dan kan een koffer prima in de achterbak. Vaak kun je de auto vlakbij je accommodatie parkeren en waardoor je geen lange afstanden hoeft te lopen.

Aanschaffen

Waar je bij een koffer vooral kijkt naar hoeveel liter er in past, hoeveel wieltjes hij heeft en of het een harde of zachte koffer is. Is het bij een backpack vooral belangrijk dat je hem prettig kunt dragen en je makkelijk bij je bagage kunt. Een backpack koop je dus niet zonder voorbereiding maar een enige research en tijd om te passen is wel aan te raden.

Conclusie

Een koffer is ideaal voor degene die veel spullen mee wilt nemen en die bij voorkeur op maar één plek verblijft of een relatief korte reis maakt. Daarnaast blijven breekbare spullen in een koffer veiliger opgeborgen en scheelt het gewicht op je rug.


Leestips:

7 inpaktips voor je koffer of backpack
30 tips voor jouw eerste keer alleen op reis
Vertraging? Hierbij 6 tips!


Hoe neem jij je bagage het liefst mee als je op reis gaat?

2 gedachten over “Backpack of koffer: de verschillen en voordelen

  1. Ondanks mijn zwakke rug (en dus snel rugklachten), vind ik een backpack zoveel fijner! als je hem goed afstelt voel je het nauwelijks op je rug. Verder een goede vergelijking! Als ik op citytrip ga en op een plek blijf, neem ik mijn handbagage koffer mee (ook voor een vakantie van meerdere weken). Ga ik verplaatsen en ‘echt’ reizen kies ik voor mijn backpack. Toch neig ik ernaar om een kleine backpack te kopen om die ook mee te nemen op citytrip, ik vind het draaggemak echt een stuk groter. Het grootste voordeel van een koffer vind ik de manier van openen. Je gooit je koffer op bestemming open en kunt alles zien en er gewoon in laten. Het nadeel vind ik het meenemen in ov etc. en dat koffers steeds vaker het ruim in moeten bij budgetmaatschappijen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.