30 tips voor jouw eerste keer alleen op reis

Alleen op reis soloreizen

Plannen om alleen op reis te gaan? Dat is vooral de eerste keer best wel spannend! Eén ding is zeker, je eerste soloreis zal je nooit vergeten. Tijdens mijn soloreizen heb ik veel nieuwe mensen en culturen leren kennen en heb ik geleerd dat ik óók aan de andere kant van de wereld prima voor mezelf kan zorgen. Benieuwd hoe ik mijn soloreizen tot een succes maakte? Hieronder lees je 30 tips!

Alleen op vakantie: voorbereidingen

 1. Maak het jezelf makkelijk en zorg dat je in ieder geval je accommodatie voor de eerste nachten vast hebt geboekt. Regel eventueel ook vast vervoer vanaf de luchthaven.
 2. Controleer tijdig of er voor jouw bestemming vaccinaties aangeraden worden en of vaccinaties die je eerder hebt gehad nog geldig zijn. Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht of moeten meerdere keren herhaald worden. Op de site van de GGD kun je meer informatie vinden.
 3. Zorg dat je een reisverzekering hebt die het land waar jij naartoe reist dekt en check ook wélke kosten er gedekt worden. De dekking van medische kosten is niet bij elke verzekeraar gelijk en voor medische kosten die worden veroorzaakt door activiteiten zoals skiën of bergbeklimmen zijn vaak aanvullende verzekeringen nodig. Check ook de voorwaarden voor het verzekeren van waardevolle spullen!
 4. Investeer in goede spullen om solo reisfoto’s te maken. Als je thuiskomt wil je niet alleen maar foto’s van de omgeving hebben.
 5. Check van tevoren wat de lokale munteenheid is en zoek vast uit waar je het beste je geld kunt wisselen. Ik gebruik de XE Currency app om op reis makkelijk om te kunnen rekenen.
 6. Neem niet te veel spullen mee. Als je alleen reist zal je alles zelf moeten dragen, je zal echter merken dat je niet zoveel nodig hebt.
 7. Neem de eerste 2 a 3 dagen van je reis de tijd om te wennen. Plan daarom nog niet te veel activiteiten maar wen eerst aan de nieuwe tijdszone en cultuur.
 8. Bereid je goed voor, zorg dat je praktische zaken zoals de bus- en treintijden op tijd hebt uitgezocht. Zorg ook voor een goede kaart van de omgeving. Dit bespaart je een hoop stress en geeft je meer tijd om te genieten van je reis.

Alleen op reis: overnachten

 1. Ben je het slapen in een hostel even zat? Je mag jezelf best af en toe belonen met wat luxe. Schaam je dus niet om een keer een duurdere kamer voor jezelf te boeken.
 2. Slaap je in een hostel? Wees sociaal en vraag bijvoorbeeld waar je kamergenoten vandaan komen en wat hun reisplannen zijn. Een gesprek komt dan al snel op gang en wellicht kun je samen iets leuks ondernemen. Klikt het niet? Dan laat je het hier gewoon bij. Niets hoeft! Lees ook mijn tips hoe overleef je een hostel.
Alleen op reis - soloreizen monument valley

Alleen op vakantie: veiligheid

 1. Doe geen dingen die je thuis ook niet zou doen. Dus niet in het donker rondlopen in verlaten steegjes!
 2. Een leugentje voor je eigen veiligheid mag best. Krijg je vragen of je alleen of single bent en voelt het ongemakkelijk? Geef dan aan dat je vriend of vriendin er zo aan komt of dat je ergens hebt afgesproken. Het kan ook helpen om een (nep) trouwring te dragen. 🙂
 3. Bewaar waardevolle spullen niet op één plek maar verspreid ze over meerdere tassen en maak het zakkenrollers niet te makkelijk.
 4. Door midden op straat ingespannen naar een routekaart te kijken kun je vreemden ook de indruk geven dat je verdwaald en kwetsbaar bent, doe dat dus liever op een rustig plekje.
 5. Waar je ook naartoe gaat, zorg dat je altijd een kopie van je paspoort hebt. Bijvoorbeeld een digitale scan in je e-mail én een geprinte kopie in je bagage. Mocht je paspoort kwijtraken of gestolen worden dan zal een kopie het proces voor een vervangend document versnellen.
 6. Laat het thuisfront weten wat je reisplannen zijn zodat ze weten waar je bent. Zo raken ze niet in paniek als je bijvoorbeeld tijdens een trekking door de jungle even niet bereikbaar bent.
 7. Zorg dat je altijd het adres en de contactgegevens van je accommodatie bij je hebt. Mocht je verdwalen dan kun je het adres aan een taxichauffeur geven of je accommodatie bellen voor instructies.
 8. Neem een zaklamp mee op reis. Mocht het donker op straat zijn dan heb je in ieder geval verlichting bij je en daarnaast komt een zaklamp ook van pas in je hostel. Als je een keer vroeg op moet staan om een vlucht te halen wil je niet iedereen wakker maken door het grote licht aan te doen. 🙂
 9. Gebruik alcohol met mate. Hoewel je nieuwe “reisvrienden” vast heel aardig zijn zullen ze vaak niet de verantwoordelijkheid nemen om jou in een dronken bui veilig thuis te brengen. Je bent op jezelf aangewezen dus zorg dat je er met je volle verstand bij blijft.

Overige tips

 1. Wil je graag nieuwe mensen ontmoeten? Kies dan voor hostel met gemeenschappelijke ruimtes zoals een keuken of lounge, boek een georganiseerde tour of neem deel aan een “free walking tour”
 2. Wees niet bang om om hulp te vragen. Locals of andere reizigers kunnen je overal bij helpen. Nee heb je, ja kun je krijgen!
 3. Raak niet in paniek als er iets misgaat. Je zult ongetwijfeld een keer in de verkeerde bus stappen, een vlucht missen of misschien wordt je zelf eens keer ziek. Het hoort er allemaal bij en achteraf zal je er vast om kunnen lachen!
 4. Je bent alleen op reis, geniet van je vrijheid! Je kunt elke dag doen en laten waar je zin in hebt en hoeft met niemand rekening te houden.
 5. Wil je liever niet alleen naar een duur restaurant, waar je het gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt? Kies dan voor een eetcafé, terras, streetfood, haal iets af of bestel roomservice. Zorg wel dat je goed eet, reizen kost immers een hoop energie.
 6. Zie je er tegenop om alleen te gaan eten? Helaas ontkom je hier niet aan. Neem desnoods een boek of tablet mee zodat je iets te doen hebt terwijl je op je eten wacht. Ook kun je aan de bar gaan zitten en een praatje maken met het personeel, misschien krijg je van hun nog leuke insider reistips!
 7. Ga naar buiten! Je eerste reis alleen zal ongetwijfeld spannend zijn. Ga gewoon op pad en je zult merken dat mensen snel een praatje met je zullen maken.
 8. Pas je aan aan je omgeving. In het buitenland is niet altijd alles zo geregeld als in Nederland. Andere gewoontes, normen en waarden zijn daar van toepassing. Wees daarom flexibel en stel jezelf positief in.
 9. Leer een aantal zinnen en woorden van de lokale taal uit je hoofd, er wordt niet in elk land Engels gesproken. Naast dat dit erg handig is wordt het door de lokale bevolking vaak ook erg gewaardeerd.
 10. Luister naar je gevoel, vaak zegt je gevoel al of iets de juiste beslissing is of niet!
 11. Twijfel je nog of je alleen op reis wilt? Lees hier mijn blog met 5 redenen om solo te reizen.

Leestips:


Veelgestelde vragen over alleen op vakantie gaan

Vanaf hoe oud kun je alleen op vakantie?

Dit wisselt per luchtvaartmaatschappij, maar vanaf 18 jaar kun je zonder toestemmingsformulier bij de grenscontrole, alleen op vakantie met het vliegtuig.

Waar ga je alleen naartoe op vakantie?

In principe kun je naar elke bestemming waar je ook samen met iemand naartoe zou kunnen gaan. Ga je voor het eerst op reis? Dan is het aan te raden om te beginnen met een ‘makkelijke’ reisbestemming. Denk aan een veilige stad waar je de taal spreekt zodat je makkelijk kunt communiceren.

Is alleen op vakantie gaan leuk?

Ja! Door alleen op vakantie te gaan leer je sneller nieuwe mensen kennen en zul je sneller nieuwe ervaringen op doen. Daarnaast ben je op jezelf aangewezen, dit is erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

Wat kun je doen alleen op vakantie?

Je kunt dezelfde dingen doen die je anders samen met iemand zou doen. Ben je alleen en wil je nieuwe mensen leren kennen? Dan kun je bijvoorbeeld in een hostel slapen en meedoen met de activiteiten daar. Ook een Free Walking Tour is een leuke manier om in contact te komen met andere reizigers die alleen zijn.

8 gedachten over “30 tips voor jouw eerste keer alleen op reis

 1. Mijn eerste soloreis was meteen een sprong in het diepe. Ik was heel jong en ging de wereld ontdekken. Voorbereidingen…ach, ik zag wel wat er op me af kwam. Totdat ik in de verkeerde bus stapte en eindigde in een wijk waar ik letterlijk voor het geweld heb moeten wegduiken. Een oud mevrouwtje zonder tanden trok me in haar huisje. Lachend zette ze me wat te eten voor en liet me op de vloer overnachten. De meest spannende nacht ooit. Wat was ik blij dat het ochtend werd en ik het dorpje kon verlaten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.