De Duitse Alpenroute: van Lindau tot Berchtesgaden

Alpenroute Duitsland

Slingerende wegen, helderblauwe bergmeren, schilderachtige dorpjes en romantische kastelen… de 450 kilometer lange Duitse Alpenroute heeft het allemaal! De “Deutsche Alpenstrasse”, zoals de route officieel heet, is de oudste vakantieroute van Duitsland en loopt dwars door de regio’s Allgäu en Oberbayern. De prachtige uitzichten en bezienswaardigheden onderweg en de korte reistijd vanuit Nederland maken de Alpenroute een heerlijke bestemming voor een autovakantie binnen Europa.

Duitsland als vakantiebestemming

Eerlijk is eerlijk, ik heb lang gedacht dat Duitsland een ietwat suffe vakantiebestemming was. Nadat ik een paar jaar geleden al een stedentrip naar Berlijn maakte (wát een toffe stad) en een paar keer de grens over ging voor een dagje shoppen of een Kerstmarkt, begon mijn mening over Duitsland langzaamaan te veranderen. Inmiddels heb ik er een te gekke reis langs de Duitse Alpenroute op zitten en kan ik volmondig bevestigen dat Duitsland een leuke bestemming voor een vakantie is.

Tip: bestel voor je vakantie naar de Alpenroute een milieusticker

De Duitse Alpenroute; al eeuwenlang vakantiepret

De Duitse Alpenroute is de oudste vakantieroute in Duitsland en werd al in 1879 genoemd in een reisverslag van de Beierse koning Maximilian II. Inmiddels is de 450 kilometer lange route grondig vernieuwd en loopt er een zeer goede weg. De Alpenroute kan in twee richtingen worden gereden en loopt van Lindau aan de Bodensee tot Schönau aan de Königssee. In theorie kun je de route in een dag rijden, maar er is onderweg zó veel te zien en te doen dat het de moeite waard is om er een paar dagen voor uit te trekken. De spectaculaire uitzichten geven je soms eerder het gevoel in Oostenrijk, Zwitserland of zelfs Noorwegen te zijn beland dan in Duitsland. Een aanrader dus!

De Duitse Alpenroute: mijn reisschema

Mijn reis over de Duitse Alpenroute liep van Lindau aan de Bodensee via Füssen tot Berchtesgaden / Schönau aan de Königssee. Om de reistijd per rit te verkorten en omdat er onderweg vanuit Nederland naar het zuiden ook veel moois te zien is, heb ik mijn reis verlengd door zowel voor als na de Alpenroute een aantal stops te maken.

Zo begon ik mijn reis met een korte tussenstop in Monschau, twee overnachtingen in Wierschem en een nacht in Heidelberg. Aan het einde van de Alpenroute heb ik de terugreis opnieuw in etappes verdeeld en overnachtte ik in het romantische Rothenburg ob der Tauber en de bruisende studentenstad Keulen.

De Duitse Alpenroute

In deze blog focus ik op de officiële Duitse Alpenroute, maar voor de volledigheid deel ik hieronder wel mijn volledige reisschema inclusief de extra stops. De dikgedrukte dagen en plaatsnamen in het schema zijn van de Alpenroute. Achteraf gezien vond ik de afstand tussen Füssen en Berchtesgaden trouwens te groot en had ik onderweg meer van de omgeving willen zien. Een volgende keer zou ik daar nog een extra tussenstop voor inplannen.

Tip: de Alpenroute staat onderweg aangegeven met bruin/witte borden. Omdat je weleens een bord kunt missen en er in Duitsland geregeld omleidingen zijn is het handig om de route ook op je navigatiesysteem in te stellen. Let er op dat je navigatie niet automatisch voor de snelste route kiest; de snelste route loopt namelijk via de snelweg en laat je daar nou net die mooie uitzichten mislopen.

Reisschema Duitse Alpenroute (+ extra stops)

DagRouteOvernachtingAccommodatietip
1Utrecht – Monschau – WierschemWierschemLandhaus vor Burg Eltz
2Wierschem
3Wierschem – Cochem – HeidelbergHeidelbergCar by side
4Heidelberg – Lindau am BodenseeSigmarszell (bij Lindau)Landhotel Adler
5Sigmarszell
6Lindau am Bodensee – Oberjochpas – FüssenHalblech (bij Füssen)Hotel Bannwaldsee
7Halblech
8Halblech
9Füssen – Schönau am KönigsseeBerchtesgadenAlpenhotel Fischer
10Berchtesgaden
11 Schönau am Königssee – Rothenburg ob der TauberRothenburg ob der TauberHotel Rappen Rothenburg ob der Tauber
12Rothenburg ob der Tauber – KeulenKeulenMaison Marsil Boutique Hotel Keulen
13Keulen – Utrecht

Lindau am Bodensee

Lindau am Bodensee is een stad aan het Bodenmeer. Het historische centrum van Lindau, de ‘Altstadt’, is te vinden op het eiland van Lindau. Het eiland is door een dam en een brug met het vasteland verbonden en daardoor dus ook per auto, fiets, te voet of met het openbaar vervoer te bereiken. Lindau is het startpunt (of eindpunt, als je de omgekeerde route rijdt) van de Alpenroute. Vanaf hier zal je regelmatig de bruin/witte borden “Alpenstraße” tegenkomen.

Tip: op het eiland van Lindau is, zeker in het hoogseizoen, weinig parkeerplek. Parkeer je auto daarom op het vasteland P1 (Blauwiese) en neem vanaf daar de shuttlebus.

De Altstadt van Lindau aan de Alpenroute

Wat te doen in Lindau?

  • Maak een boottocht over de Bodensee
  • Wandel door de schilderachtige straten van de oude binnenstad, over de gezellige oeverpromenade en bezoek de haven met de Beierse leeuw en de witte vuurtoren
  • Bezoek ook andere steden en dorpjes rondom de Bodensee zoals Konstanz, Friedrichshafen en Mainau

Bekijk hier alle accommodaties in Lindau

Lindau Bodensee boottocht
Lindau haven, alpenroute
De Lindau haven met de kenmerkende vuurtoren en Beierse leeuw

Tip: op de route tussen Lindau en Füssen tref je de beroemde Oberjochpas. Deze weg loopt dwars door de bergen en telt maar liefst 106 bochten. Halverwege vind je de parkeerplaats “Kanzelhütte” vanwaar je het uitzichtpunt Kanzel bereikt. Vanaf hier heb je een geweldig panorama uitzicht over de weg.

Oberjochpas op de Alpenroute
De bochtige wegen van de Oberjochpas

Füssen

Füssen was één van mijn favoriete stops langs de Alpenroute. De prachtig gelegen stad is vooral bekend om de ligging nabij het kasteel Neuschwanstein. Füssen ligt op 800 meter hoogte, vlakbij de grens met Oostenrijk. De stad ligt zowel op de Alpenroute als de ‘Romantische Strasse’ en de ‘Via Claudia Augusta’. De stad grenst aan de Lech rivier en wordt omringd door imposante bergtoppen, de Alpsee en de Forggensee.

Uitzicht over de Alpsee aan de Alpenroute
Prachtig uitzicht over de omgeving van Füssen

Tip: Als je de kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau bezoekt parkeer je je auto het beste op de achterste parkeerplaats, P4. Vanaf hier neem je de shuttlebus naar Neuschwanstein. Dit bespaart je een inspannende wandeling omhoog. Daarnaast ligt deze parkeerplaats op maar 10 minuten lopen van Hohenschwangau en de Alpsee.

Wat te doen in Füssen?

Bekijk hier alle accommodaties in Füssen

Eibsee in Duitsland
De Eibsee
Zugspitze in Duitsland
Uitzicht vanaf de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland

Schönau am Königssee / Berchtesgaden

Schönau is een prachtig dorp in de regio Berchtesgaden en ligt aan de toeristische trekpleister de Königssee. Zelf verbleef ik in het nabij gelegen dorp Berchtesgaden dat een prima uitvalsbasis is om de Königssee te bezoeken. De hele regio bestaat uit prachtige bergen en meren en is een walhalla voor wandelliefhebbers.

Alpenroute Königssee
De trekpleister van Berchtesgaden: de Königssee.
Obersee aan de Alpenroute
De Obersee

Wat te doen in Schönau am Königssee / Berchtesgaden?

Bekijk hier alle accommodaties in Berchtesgaden


Meer leuke bestemmingen voor een roadtrip:


*Deze blog bevat affiliatelinks. Doe je een bestelling via één van de links in dit artikel? Dan ontvang ik daar een kleine commissie voor. Dit kost jou niets extra’s en helpt mij om deze website live te kunnen houden en jou te (blijven) voorzien van gratis reistips & inspiratie. Win-win dus! Klik hier voor meer informatie.

6 gedachten over “De Duitse Alpenroute: van Lindau tot Berchtesgaden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.