Kasteel Neuschwanstein in Füssen, Duitsland bezoeken

kasteel neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein moet haast wel het meest sprookjesachtige kasteel van Europa zijn. Niet voor niets gebruikte Walt Disney het slot als inspiratie voor het kasteel van Doornroosje. Het slot is prachtig gelegen in de Duitse Alpen en kent een markante historie. Jaarlijks wordt het kasteel door meer dan 1,3 miljoen mensen bezocht. Staat een bezoek aan Neuschwanstein in Duitsland al op je lijstje? Zorg dan dat je goed voorbereid op pad gaat. In deze blog lees je alles wat je moet weten om deze topattractie te bezoeken.


Kasteel Neuschwanstein in de bergen

Geschiedenis van slot Neuschwanstein in Füssen

Kasteel Neuschwanstein ligt bij het plaatsje Füssen in het zuiden van Duitsland, praktisch tegen de grens van Oostenrijk. Het kasteel heeft een waanzinnig uitzicht over het Alpsee en de omliggende alpentoppen. In 1869 werd, in opdracht van koning Ludwig, gestart met de bouw van het kasteel. Kosten noch moeite werden gespaard om het indrukwekkende bouwwerk en over-de-top interieur te realiseren. Helaas heeft de koning het eindresultaat nooit kunnen zien, Ludwig overleed namelijk in 1886. Pas in 1892 was de bouw afgerond. Tijdens een rondleiding door het kasteel kom je meer te weten over Koning Ludwig en zijn familie. Wil je alvast meer weten, kijk dan op Wikipedia.

Kasteel Hohenschwangau
Kasteel Hohenschwangau

Kasteel Neuschwanstein en Hohenschwangau bezoeken

Vlakbij kasteel Neuschwanstein bevindt zich Slot Hohenschwangau. Ook dit kasteel is een bezoek waard. Dit is namelijk het kasteel waar Koning Ludwig opgroeide en zijn verhaal begint. Eerlijk is eerlijk, het kasteel is niet zo sprookjesachtig als Neuschwanstein, maar nog nog steeds erg mooi en interessant. Heb je geen tijd om beide kastelen te bezoeken? Dan zou ik alleen voor Neuschwanstein kiezen.

TIP: Volg je in beide kastelen een tour? Begin dan in Hohenschwangau en eindig in Neuschwanstein. Zo hoor je het verhaal in de juiste volgorde én bewaar je het mooiste voor het laatst.

Kasteel Neuschwanstein - toegangspoort

Tickets voor kasteel Neuschwanstein kopen

Een bezoek aan Neuschwanstein is één van de populairste dingen om te doen tijdens een vakantie in Duitsland. Dagelijks wordt er maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Wil je zeker weten dat je Neuschwanstein kunt bezoeken? Dan is het van belang om op tijd een kaartje te kopen. Dat kan ter plekke, maar dan sta je waarschijnlijk lang in de rij of is er geen plek meer. Beter reserveer je je ticket ruim van te voren online. Dat scheelt je een hoop stress én tijd. Bij het kopen van je online ticket kun je direct een datum en tijdstip kiezen. Er worden afwisselend rondleidingen en audiotours gegeven. Goed om te weten: de audiotour is ook beschikbaar in het Nederlands.

Officiële tickets voor Kasteel Neuschwanstein >>

Kasteel Neuschwanstein in Duitsland

Route naar kasteel Neuschwanstein

Het kasteel ligt bij het dorpje Hohenschwangau en is goed te bereiken met het openbaar vervoer en de auto. Vanuit het plaatsje Füssen vertrekt er meerdere keren per dag een bus naar de halte Hohenschwangau Neuschwanstein Castles, Schwangau. Kom je met de auto? Dan raad ik je aan om te navigeren naar Parkplatz 4 (adres: Alpseestraße 27, 87645 Schwangau, Duitsland).

Praktische informatie: parkeren

  • Vanaf P4 kun je de shuttlebus naar kasteel Neuschwanstein nemen. Dat bespaart je een steile wandeling bergopwaarts van zo’n 40 minuten.
  • P4 ligt ook dichtbij kasteel Hohenschwangau en het Alpsee. Handig als je deze plekken ook wilt bezoeken.
  • Op het parkeerterrein staan betaalautomaten. Een dagkaart kost € 8 (2021).

Praktische informatie: shuttlebus

De shuttlebus vertrekt vanaf P4 (het vertrekpunt staat duidelijk aangegeven) en brengt je het grootste stuk omhoog. Let wel op: de shuttlebus stopt op zo’n 500 meter van het kasteel. Dit moet je dus nog wel lopen. Een retourticket voor de shuttlebus kost € 3 en koop je bij de chauffeur. Je kunt eventueel ook een enkele reis nemen en vanaf Neuschwanstein terug naar beneden lopen. De wandeling naar beneden is goed te doen.

Bekijk hier alle accommodaties bij Neuschwanstein >>

alpsee
Uitzicht vanaf het balkon van Neuschwanstein

Tips voor je bezoek aan het kasteel

  • Via de toegangspoort kom je op het binnenhof van het kasteel. Hier staan digitale schermen die aangeven wanneer jouw rondleiding start. Door je ticket te scannen bij de poortjes kun je naar binnen waar je door een gids wordt opgewacht.
  • Er mogen geen grote tassen naar binnen, er zijn kluisjes beschikbaar.
  • Je mag helaas geen foto’s van de binnenkant van het kasteel nemen. 🙁
  • Na afloop van de tour kun je een van de balkons van het kasteel bezoeken. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht.

Meer toffe plekken in de omgeving:


*Deze blog bevat affiliate links

2 gedachten over “Kasteel Neuschwanstein in Füssen, Duitsland bezoeken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.